Acil sağlık sorunlarında ilk dakikalar çok önemlidir Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile olay yerine acil yardım ambulansının ulaşması genellikle 5 dakikanın üzerinde gerçekleşmektedir. Kalp krizi, trafik kazası, yaralanmalar gibi bir çok durumda bu süre hayat kurtarmak için yeterli değildir. Profesyonel yardım gelinceye kadar yapılacak doğru ilk yardım uygulamaları ile hayat kurtarmak mümkündür. Bu konuda bireylerin bilinçli yaklaşımı gerekmektedir.
Ülkemizde ilk yardım bilincinin yerleşmesi amacıyla, devlet tarafından tüm kurum ve kuruluşlara getirilen zorunluluk ile ilk yardım eğitimlerinin verilmesi sağlanmaktadır. Mevzuata göre,az tehlikeli iş yerlerinde her yirmi kişide bir kişi ilk yardımcı olmalıdır. Bu oran, ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer alan iş yerleri için her on kişide birdir. Yine mevzuatlara göre, ilk yardım eğitimi sadece Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı bir ilk yardım eğitim merkezinden alınmak koşuluyla kabul edilmektedir.
Sertifikalı Temel İlk Yardım Eğitimleri 16 saat (2 gün) sürmektedir. Program sonunda katılımcılar, İl Sağlık Müdürlüğü’nün yapacağı sınavda 85 ve üzerinde puan almaları halinde yine aynı gün içerisinde uygulamalı sınava alınırlar. Katılımcıların 2 sınav hakkı olup, bu sınavı başarı ile tamamlayanlara Sağlık Bakanlığı onaylı ilk yardımcı sertifikası verilir.
Sertifikaların 3 sene geçerliliği vardır. 3 sene sonra yapılacak 8 saatlik (1 gün) hatırlatma eğitimi ile güncellemeler yapılır.
Standart İlk Yardım Eğitimi:
Standart İlk Yardım Eğitimi, Sağlık Bakanlığı onaylı İlk Yardım Eğitimci Sertifikasına sahip konusunda uzman eğitmenlerimiz tarafından verilmektedir. Konu başlıkları Temel İlk Yardım Eğitimi ile aynı olmakla birlikte daha fazla uygulama yapılarak, bilgilerin pekiştirilmesi sağlanmaktadır. Eğitim, 40 saat (5 gün) sürmektedir.